Thursday, 28 July 2016 17:10

Η συνεκδοχή του Ισραήλ

Στην αντισημιτική ρητορική, οι αναφορές σε γνωστά, ισχυρά και με επιρροή άτομα που είναι Εβραίοι ή πιστεύεται ότι είναι Εβραίοι, μεταφέρει αρνητικά και προσβλητικά μηνύματα για τον Εβραϊσμό. Οι ομιλητές χαρακτηρίζουν επίσης άτομα ως «έναν Εβραίο» ή «τον Εβραίο» για να επιτεθούν στους Εβραίους.

Ο Γλωσσικός Οδηγός μας για την Αυτοπροστασία από τον Αντισημιτισμό δείχνει στο κοινό πώς να αναγνωρίζει και να αντιστέκεται στη χειραγώγηση όταν έρχεται αντιμέτωπο με αντισημιτική ρητορική. Χρησιμοποιούμε αληθινά παραδείγματα, που έχουν εντοπιστεί από τα παρατηρητήρια του Get the Trolls Out, και αποκαλύπτουν τα ανεπαίσθητα ρητορικά κόλπα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την πλύση εγκεφάλου του κοινού προς την κατεύθυνση του μίσους και των διακρίσεων κατά των Εβραίων.  

synecdoche greek large

Από την Anna Szilagyi

Στην αντισημιτική ρητορική, οι αναφορές σε γνωστά, ισχυρά και με επιρροή άτομα που είναι Εβραίοι ή πιστεύεται ότι είναι Εβραίοι, μεταφέρει αρνητικά και προσβλητικά μηνύματα για τον Εβραϊσμό. Οι ομιλητές χαρακτηρίζουν επίσης άτομα ως «έναν Εβραίο» ή «τον Εβραίο» για να επιτεθούν στους Εβραίους. 

Όταν το κάνουν αυτό, οι ομιλητές χρησιμοποιούν το ρητορικό εργαλείο της συνεκδοχής, που τους επιτρέπει να αναφέρονται σε «μέρος» ενώ εννοούν το «όλον».  Ωστόσο, δεν παίρνουν μόνο άτομα τη θέση των Εβραίων στην αντισημιτική ρητορική. Οι ομιλητές συχνά αντικαθιστούν επίσης τον Εβραϊσμό ως σύνολο από το κράτος του Ισραήλ για να υποκινήσουν το αντισημιτικό μίσος.  

Κάθε χώρα μπορεί να υφίσταται κριτική για τις εσωτερικές ή εξωτερικές πολιτικές της. Ωστόσο, στην περίπτωση του Ισραήλ, ενός κράτους στο οποίο η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Εβραίοι, ο πραγματικός σκοπός της άσκησης κριτικής στη χώρα μπορεί επίσης να είναι η διάδοση του αντισημιτισμού. Αυτό συμβαίνει όταν αντί για γόνιμη κριτική, επανέρχονται αντισημιτικά κλισέ ως συμφραζόμενα του Εβραϊκού κράτους.

Όπως αποκάλυψαν τα παρατηρητήρια του Get the trolls out, το Ισραήλ πρόσφατα συνδέθηκε αυθαίρετα με την τρομοκρατία, από πολιτικές προσωπικότητες και τα μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη. Παρότι οι ομιλητές αναφέρονταν στο Ισραήλ στα κείμενα που εντοπίστηκαν, στην πραγματικότητα μιλούσαν για τους Εβραίους. Αντί της αποδεκτής κριτικής στο Ισραήλ, οι ψευδείς κατηγορίες απλώς εξέφρασαν και πυροδότησαν αρνητικά συναισθήματα για τον Εβραϊκό λαό.

Στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτές οι ψευδείς κατηγορίες κυρίως επανέφεραν το στερεότυπο της παγκόσμιας εβραϊκής συνωμοσίας: 

Στις 15 Νοεμβρίου 2015, το εθνικιστικό blog Άνεμος Ανατροπής, στην Ελλάδα, δημοσίευσε ένα άρθρο ρωτώντας: «Τι είναι τελικά τόσο δύσκολο να καταλάβετε; Ότι το Σιωνιστικό Κράτος βρίσκεται πίσω από το Ισλαμικό Κράτος;». 

Μια ημέρα μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Βέλγιο, ένας ακτιβιστής του Βρετανικού Κόμματος των Εργατικών δήλωσε στο Facebook: «Πόσες ακόμη επιθέσεις πρέπει να γίνουν πριν ο κόσμος κατανοήσει απόλυτα ότι το ISIS ελέγχεται από το Ισραήλ;». 

Μερικές φορές, το στερεότυπο της εβραϊκής παγκόσμιας συνωμοσίας συνοδευόταν και από άλλα αντισημιτικά κλισέ:

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης μιας επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου στις 16 Νοεμβρίου 2015, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz στην Ουγγαρία και ο Δήμαρχος της Ουγγρικής πόλης Szentgotthárd δήλωσαν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία: «Αυτό που συνέβη στο Παρίσι είναι καθαρή απόδειξη ότι συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι, και τολμώ να πω επιχειρηματικοί κύκλοι που πιθανότατα υποστηρίζονται από το Εβραϊκό κράτος, προσπαθούν να στρέψουν τη Χριστιανική Ευρώπη εναντίον του Ισλάμ». Με αυτή τη δήλωση, πέραν της παγκόσμιας Εβραϊκής συνωμοσίας, ο Ούγγρος Δήμαρχος επανέφερε το στερεότυπο της εμμονής των Εβραίων στις επιχειρήσεις και τη σκληρότητά τους. 

Στη Γαλλία, ένα blog για τη «Λευκή Ευρώπη» δήλωσε ότι «Ένας Ισραηλινός Ραβίνος λέει ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν εκδίκηση για το Ολοκαύτωμα». Σε αυτή την περίπτωση, η ψευδής κατηγορία ενισχύει τα στερεότυπα της παγκόσμιας Εβραϊκής συνωμοσίας και της εκδικητικότητας ταυτόχρονα.     

Στις 20 Δεκεμβρίου 2015, το πρώην μέλος του Βελγικού κοινοβουλίου, Laurent Louis ανάρτησε αυτό το μήνυμα στο Facebook: «Όσα περισσότερα κεφάλια κόβει το ISIS τόσο περισσότερο αυξάνει το Ισραήλ την κυριαρχία του στην περιοχή. Το ISIS συνεχίζει για το Ισραήλ και τους Σιωνιστές συμμάχους του». Σε αυτή τη δημοσίευση στο Facebook, η αναφορά στο Ισραήλ, πέραν το στερεοτύπου στης παγκόσμιας Εβραϊκής συνωμοσίας, επανέφερε επίσης και το μύθο των αιμοβόρων Εβραίων που προέρχεται από το Μεσαίωνα.  

Αντικαθιστώντας τον Εβραϊσμό με το Ισραήλ, οι ομιλητές μπορούν ταυτόχρονα να εκφράσουν και να αρνηθούν τον αντισημιτισμό. Μπορούν να ισχυριστούν ότι μιλούν για το Ισραήλ και όχι για τους Εβραίους. Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό για τους ακροατές και τους αναγνώστες να μην παραπλανούνται και να διαχωρίζουν την πραγματική κριτική στο Ισραήλ από τον αντισημιτισμό που βρίσκει εκπροσώπηση στο όνομα της χώρας.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.