Friday, 29 July 2016 11:45

Χειραγώγηση μέσω των Δικαιωμάτων των Ανθρώπου

Στην αντισημιτική ρητορική, οι αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρουσιάζονται με έναν χειριστικό τρόπο. Οι ομιλητές που διαδίδουν το αντισημιτικό μίσος, συστηματικά κάνουν κατάχρηση εκείνων των θεσμών και των ατόμων που σέβονται και προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παραποιώντας τις αξιώσεις των πραγματικών υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αντισημίτες αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν την ψευδή εικόνα ότι οι Εβραίοι καταπατούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες των μη-Εβραίων.  Αυτή η μορφή αντιστροφής θύματος - θύτη χρησιμοποιείται από τους ομιλητές για να «δικαιολογήσει» τον αντισημιτισμό.

Ο Γλωσσικός Οδηγός μας για την Αυτοπροστασία από τον Αντισημιτισμό δείχνει στο κοινό πώς να αναγνωρίζει και να αντιστέκεται στη χειραγώγηση όταν έρχεται αντιμέτωπο με αντισημιτική ρητορική. Χρησιμοποιούμε αληθινά παραδείγματα, που έχουν εντοπιστεί από τα παρατηρητήρια του Get the Trolls Out, και αποκαλύπτουν τα ανεπαίσθητα ρητορικά κόλπα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την πλύση εγκεφάλου του κοινού προς την κατεύθυνση του μίσους και των διακρίσεων κατά των Εβραίων.  

human rights greek large

Από την Anna Szilagyi  

Στην αντισημιτική ρητορική, οι αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρουσιάζονται με έναν χειριστικό τρόπο. Οι ομιλητές που διαδίδουν το αντισημιτικό μίσος, συστηματικά κάνουν κατάχρηση εκείνων των θεσμών και των ατόμων που σέβονται και προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παραποιώντας τις αξιώσεις των πραγματικών υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αντισημίτες αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν την ψευδή εικόνα ότι οι Εβραίοι καταπατούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες των μη-Εβραίων.  Αυτή η μορφή αντιστροφής θύματος - θύτη χρησιμοποιείται από τους ομιλητές για να «δικαιολογήσει» τον αντισημιτισμό.  

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η γενοκτονία των Εβραίων και άλλων θυμάτων - συμπεριλαμβανομένων των Ρομά, των ομοφυλοφίλων, των ατόμων με αναπηρία και των πολιτικών κρατουμένων - από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους, τοποθέτησε τα ανθρώπινα δικαιώματα στην καρδιά της χάραξης πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 1948, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, οι αρχές που πρεσβεύονται από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους οργανισμούς αντιστρέφονται από αντισημίτες για να ενισχύσουν παλιές μεθόδους χειραγώγησης.

Όπως δείχνουν τα περιστατικά που καταγράφηκαν από τα παρατηρητήρια του Get the Trolls Out, στη σημερινή αντισημιτική ρητορική οι Εβραίοι συχνά παρουσιάζονται να καταπατούν των ανθρώπινα δικαιώματα. Για παράδειγμα, οι ομιλητές συνήθως κατηγορούν τους Εβραίους ότι αφαιρούν από τους μη-Εβραίους το δικαίωμα στην ελευθερία γνώμης και έκφρασης. Αυτή η μορφή χειραγώγησης στηρίζεται σε ένα παλιό αντισημιτικό στερεότυπο ότι οι Εβραίοι κατέχουν και ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης για να κάνουν πλύση εγκεφάλου στους λαούς.  

Το παλιό στερεότυπο της Εβραϊκής κυριαρχίας στα μέσα ενημέρωσης επανεμφανίστηκε σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο Facebook από έναν Γάλλο ομιλητή: «Στη δημοκρατία, η πληροφόρηση πρέπει να είναι ελεύθερη και πολύπλευρη. Στην πραγματικότητα, τα πιο σημαντικά μέσα ενημέρωσης βρίσκονται εξολοκλήρου στα χέρια Εβραίων, και αυτό ουσιαστικά σε όλους τους τομείς». Δίνοντας στους Εβραίους το ρόλο εκείνων που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό το μήνυμα στο Facebook υπονοούσε ότι οι Εβραίοι υπονομεύουν τη δημοκρατία και την ελευθερία του τύπου στη Γαλλία.   

Ως ένδειξη της έκτασης των αντισημιτικών στερεοτύπων, το κλισέ της Εβραϊκής κυριαρχίας στα  μέσα ενημέρωσης επανέρχεται και με άλλη αμφίεση. Από τη δημιουργία ακόμα του Παγκόσμιου Ιστού, οι αντισημίτες ισχυρίζονται ότι οι Εβραίοι ελέγχουν όχι τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης αλλά και τις βασικές υπηρεσίες του διαδικτύου. Το Νοέμβριο του  2015, ένα γαλλικό blog για τη «Λευκή Ευρώπη» ισχυρίστηκε, για παράδειγμα, ότι τη Wikipedia «την επιμελούνται Εβραίοι για την προώθηση των συμφερόντων του λαού τους». Το ίδιο blog αναφέρθηκε επίσης στους «Εβραίους της Google» οι οποίοι ανιχνεύουν πληροφορίες,  

Οι αντισημίτες επίσης απαιτούν ελευθερία λόγου, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως θύματα που τους αφαιρέθηκε ένα θεμελιώδες δικαίωμα.  Παρότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι ομιλητές αναφέρονται απλά σε «ελευθερία του λόγου», στην πραγματικότητα διεκδικούν την «ελευθερία της ρητορικής μίσους». Αυτή η συγκεκριμένη μορφή αντιστροφής θύματος-θύτη ενισχύεται συχνά από το παράπονο ότι οι ομιλητές στιγματίζονται ως ρατσιστές και αντισημίτες όταν εξασκούν «την ελευθερία» του υποτιμητικού, προσβλητικού λόγου ή αρνούνται ή υποτιμούν το Ολοκαύτωμα. 

Για παράδειγμα, το προαναφερθέν δημοσίευμα στο Facebook για τη Γαλλία συνέχιζε με αυτή την ψευδή κατηγορία: «Από την πλευρά του Εβραϊκού λαού, ο goy (goyim στον πληθυντικό) είναι ο μη-Εβραίος. Τον θεωρούν άγριο ζώο. Σύμφωνα με το ίδιο το Ταλμούδ, το ιερό κείμενο του Ιουδαϊσμού με τη μεγαλύτερη επιρροή μακράν, θεωρείται κατώτερος από σκύλο. Ο μόνος του προορισμός είναι συνεπώς να υπηρετεί τον Εβραίο αφέντη του χωρίς ποτέ να παραπονιέται. Διαφορετικά, θεωρείται «ρατσιστής»,  «αντισημίτης» και οι Εβραίοι θα κάνουν τα πάντα για να υποστεί τις συνέπειες». 

Στην αντισημιτική ρητορική το δικαίωμα στην ελευθερία γνώμης και έκφρασης χρησιμοποιείται λανθασμένα για να υποστηρίξει τη λεκτική βία και τις διακρίσεις. Συνεπώς, όταν πρόκειται για αντισημιτικές συζητήσεις, θα πρέπει κανείς να μην εξετάζει τα αιτήματα για ελευθερία γνώμης και έκφρασης όπως σε κανονικές συνθήκες.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.