Thursday, 28 February 2019 13:57

Φεβρουάριος 2019 – Πρόταση Θάνου Τζήμερου για επιβολή ποινών και δίωξη Μουσουλμάνων που προσεύχονται δημόσια

Στο συγκεκριμένο άρθρο του, ο Θάνος Τζήμερος τοποθετείται σχετικά με την δημόσια τέλεση προσευχής από μουσουλμάνους σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία πιστών σε στάση προσευχής, η οποία αναφέρει πως προέρχεται από μια Ευρωπαϊκή πόλη, ο κύριος Τζήμερος δηλώνει πως αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στην Ελλάδα, όπως η πλατεία Κοτζιά η οποία όπως χαρακτηριστικά δηλώνει «Εξελίσσεται σταθερά σε Ισλαμαμπάντ».

 

Greece MMHΗμερομηνία Δημοσίευσης: 13 Φεβρουαρίου 2019

Μέσο: Market News.gr Σελίδα οικονομικού ενδιαφέροντος

Συντάκτης: Θάνος Τζήμερος, πρόεδρος του κόμματος Δημιουργία Ξανά

Σύνδεσμος: https://bit.ly/2ErLKum

Τίτλος: “Πεζοδρόμιο πλήρες – Νομικό κενό”

Περιγραφή του περιστατικού: Στο συγκεκριμένο άρθρο του, ο Θάνος Τζήμερος τοποθετείται σχετικά με την δημόσια τέλεση προσευχής από μουσουλμάνους σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία πιστών σε στάση προσευχής, η οποία αναφέρει πως προέρχεται από μια Ευρωπαϊκή πόλη, ο κύριος Τζήμερος δηλώνει πως αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στην Ελλάδα, όπως η πλατεία Κοτζιά η οποία όπως χαρακτηριστικά δηλώνει «Εξελίσσεται σταθερά σε Ισλαμαμπάντ». Ο Θάνος Τζήμερος θεωρεί ανάλογες θρησκευτικές εκδηλώσεις, απαράδεκτες για τις ευρωπαϊκές πόλεις τοποθετώντας τες δίπλα σε αδικήματα όπως αυτό της παρακώλησης συγκοινωνιών. Προτείνει μάλιστα την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων προσεύχονται δημόσια με ποινές που θα κυμαίνονται από 500 Ευρώ μέχρι την απέλαση. Η τελευταία ποινή θα μπορεί σύμφωνα με τον κύριο Τζήμερο να επιβληθεί σε όσους συμμετέχουν σε ομάδες ‘’Θρησκευτικής Αστυνομίας’’, για τις οποίες κάνει λόγο σε όλο το κείμενο του και οι οποίες, όπως πληροφορεί, δραστηριοποιούνται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και επιβάλλουν τον ‘’ισλαμικό κώδικα’’ σε μουσουλμάνους και μη, μέσω λεκτικών παροτρύνσεων και σωματικής βίας. Για τις συγκεκριμένες ομάδες αναφέρει επίσης πως στις «χώρες προέλευσης τους» σκοτώνουν δημοσίως όσους δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες τους. Προληπτικά, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει την κριτική που θα του ασκηθεί για τις απόψεις του σχετικά με τις δημόσιες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια Χριστιανικών εορτών όπως το Πάσχα, ο κύριος Τζήμερος δηλώνει πως το νομικό πλαίσιο που προτείνει «θα προβλέπει εξαιρέσεις με κριτήριο τη συχνότητα και το πάνδημο της τελετής, στοιχεία που θα έκρινε η διεύθυνση της αστυνομίας. Άλλο να γίνεται μια φορά τον χρόνο, κι άλλο 5 φορές τη μέρα. Άλλο να συμμετέχει το 80% του πληθυσμού κι άλλο 100 ή 1000 γονυπετείς πιστοί». 

Ο Θάνος Τζήμερος έχει εκφράσει πολλές φορές δημοσίως και από εκδηλώσεις του κόμματός του, ρατσιστικά σχόλια και προτάσεις για κοινωνικά ζητήματα που στοχοποιούν ευπαθείς κοινότητες όπως οι πρόσφυγες, οι θρησκευτικές κοινότητες και οι Ρομά. Έχει εκφραστεί ανοικτά εναντίον των μουσουλμάνων τους οποίους σε μεγάλο ποσοστό θεωρεί τζιχαντιστές.

Κατάρριψη μύθου: Ο κύριος Τζήμερος αναφέρεται στο άρθρο του σε ζητήματα τα οποία δεν τεκμηριώνει. Αρχικά, δεν δηλώνει ξεκάθαρα την προέλευση της φωτογραφίας με την οποία συνοδεύει το άρθρο του ούτε και την συγκυρία κάτω από την οποία αυτή τραβήχτηκε (θρησκευτική γιορτή κλπ). Στο ζήτημα της «Θρησκευτικής Αστυνομίας» η μόνη πληροφορία που δίνει στους αναγνώστες είναι πως αυτή υφίσταται σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη χωρίς, και πάλι, να αναφέρει και να τεκμηριώνει περιπτώσεις δραστηριοποίησης αντίστοιχων ομάδων επιβολής. Περιορίζεται στο να αναφέρει πως στα «κράτη προέλευσης τους»  τέτοιες ομάδες μπορεί και να σκοτώσουν όσους αντιδρούν στις οδηγίες τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Θυμάστε την εκτέλεση μιας ομάδας εφήβων από το ISIS διότι παρακολουθούσαν στην τηλεόραση έναν ποδοσφαιρικό αγώνα!». Αυτά δεν είναι παρά γενικές δηλώσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται για να τεκμηριώσουν τα λεγόμενα του κύριου Τζήμερου περί βίαιης θρησκείας. Παραλληλίζοντας χιλιάδες συμπολιτών μας μουσουλμάνων με ακραία στοιχεία του ISIS προκαλεί τον φόβο και τον ρατσισμό στην κοινωνία ενώ αποτρέπει οποιαδήποτε προσπάθεια για την συνύπαρξη διαφορετικών κοινοτήτων.  Η καλλιέργεια του φόβου συντελείται μέσα από δηλώσεις όπως : « στην Αθήνα, που εξελίσσεται σταθερά σε Ισλαμαμπαντ» και τοποθετούνται στη γνωστή πλέον αφήγηση που χρησιμοποιείται από την άκρα δεξιά σχετικά με την ‘’κατάληψη της Ευρώπης από αλλόθρησκους’’ 

Τέλος, η διαφοροποίηση που κάνει ο κύριος Τζήμερος μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων προκαλεί ερωτήματα: Πόσοι πιστοί είναι άραγε αρκετοί για να είναι ‘’νόμιμες’’ αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε θρησκευτικές γιορτές; Γιατί το 80% νομιμοποιείται να κλείσει τον δρόμο, ενώ οι 1000 δεν μπορούν να προσευχηθούν στο πεζοδρόμιο; Η εντελώς ρηχή και χωρίς κανένα πραγματικό κοινωνικό αντίκρισμα λογική του κύριου Τζήμερου καλλιεργεί το φόβο και διαλύει την κοινωνική συνοχή. Το δικαίωμα στη θρησκευτική Ελευθερία είναι πανανθρώπινο ναι δεν υπόκειται σε ποσοστώσεις. 

Περισσότερα:

Traversing ideological boundaries: Islamophobia in Greece

Debunking the Myth of Muslim-Only Zones in Major European Cities

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.