Monday, 01 July 2019 15:07

Ελλάδα – Μητροπολίτης μιλά για θεόσταλτα καιρικά φαινόμενα - Εμπρηστικές δηλώσεις ενάντια σε πολιτικούς και Ισλάμ

Σε πρόσφατη επιστολή του, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, χρησιμοποιεί εμπρηστικό λεξιλόγιο για να υποστηρίξει τις απόψεις του και στηρίζει τις αιτιάσεις μέσω ακραίων - προπαγανδιστικών μέσων ενημέρωσης 

Σε πρόσφατη επιστολή του, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, χρησιμοποιεί εμπρηστικό λεξιλόγιο για να υποστηρίξει τις απόψεις του και στηρίζει τις αιτιάσεις μέσω ακραίων - προπαγανδιστικών μέσων ενημέρωσης 

GreeceΗμερομηνία δημοσίευσης: 18 Ιουνίου 2019

Μέσο: Βήμα Ορθοδοξίας, ιστοσελίδα ειδήσεων εκκλησιαστικού - θρησκευτικού περιεχομένου

Συντάκτης: Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος

Σύνδεσμος: https://bit.ly/31XOBG4 

Τίτλος: Καλαβρύτων Αμβρόσιος: «Φωτιές και χαλάζι σημάδια από τον Θεό»

Περιγραφή του περιστατικού: Σε επιστολή του που δημοσίευσε η σελίδα Βήμα Ορθοδοξίας το μήνα Ιούνιο ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος απευθύνεται στην Κυβέρνηση, συγκεκριμένα στον Πρωθυπουργό όσο και στον Υπουργό Παιδείας, κο. Γαβρόγλου κατηγορώντας τους για φιλο-ισλαμική στάση και προδοτική συμπεριφορά. Στην μακροσκελή του επιστολή, ο Μητροπολίτης υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι θεόσταλτα σημάδια κατά της κυβέρνησης, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις-πρωτοβουλίες που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα, όπως η Ανέγερση και έναρξη των εργασιών του Μουσουλμανικού Τεμένους στον Βοτανικό ή οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η εμπλοκή του Υπουργείου Παιδείας σε πολλά ζητήματα που άπτονται της εκκλησίας, μεταξύ αυτών ο διορισμός εκκλησιαστικών λειτουργών ή αναφορικά με θέματα θρησκείας και εκπαίδευσης είναι γνωστή. Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος,  κατηγορεί τον Υπουργό ισχυριζόμενος πως αυτός, ο Πρωθυπουργός ο ΣΥΡΙΖΑ και «οι λοιποί άθεοι και αντίχριστοι του ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ!» καλώντας τους έλληνες να ξυπνήσουν. Περισσότερο για τον κύριο Γαβρόγλου ο Μητροπολίτης δηλώνει χαρακτηριστικά πως είναι «Υπουργός - Προστάτης του Ισλάμ και της Πανθρησκείας», πως έχει «Ερωτευτεί τον Ισλαμισμό» καθώς και πως κρατάει στα χέρια του «Με περισσή τιμή το Κοράνιο, φορεί δε και κόκκινο κασκόλ!». Καταγγέλει τέλος την κατασκευή του Τεμένους των Αθηνών το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο.

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος είναι γνωστός για τις ακραίες και ρατσιστικές του τοποθετήσεις. Το 2015, από δημόσιο βήμα δήλωσε πως οι ομοφυλόφιλοι είναι τα «αποβράσματα της κοινωνίας που πήραν κεφάλι» ενώ παρακίνησε τον δημόσιο προπηλακισμό τους καλώντας τους πιστούς να τους «φτύσουν». Ο Μητροπολίτης καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2019 για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος.

Κατάρριψη μύθου:  Σε όλη την έκταση της επιστολής του, ο Μητροπολίτης αναφέρεται μέσω συνδέσμων σε άρθρα εφημερίδων για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του. Ωστόσο, η πλειονότητα αυτών των άρθρων έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά μέσα και εφημερίδες ακραίου και συνωμοσιολογικού περιεχομένου όπως το Μακελειό, η Ελεύθερη Ώρα και η Δημοκρατία. Και τα τρία αυτά μέσα ενημέρωσης έχουν καταγγελθεί επανειλημμένως από τη Συμβίωση στο πλαίσιο του προγράμματος Get The Trolls Out! για παραπληροφόρηση καθώς και για την ακραία ρατσιστική, αντισημιτική και προπαγανδιστική ρητορική τους.

Σε συγκεκριμένο σημείο της επιστολής του μάλιστα, ο Μητροπολίτης αναφέρεται σε φερόμενες προσφυγές νομικού, της κας. Παντελίδου, ενάντια στην κατασκευή του Τεμένους. Τόσο η στάση της κυρίας Παντελίδου όσο και τα όσα έχουν προηγηθεί στην περιοχή του Βοτανικού μας έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα κατά τον Αύγουστο του 2018, όταν και οι εργασίες ξεκινούσαν. Συγκεκριμένα, φερόμενη ως επιτροπή κατοίκων της περιοχής, μέλος της οποίας δήλωνε και η κυρία Παντελίδου, υποστήριζε  πως στον χώρο ανέγερσης του τεμένους γκρεμίστηκε Ορθόδοξος χριστιανικός Ναός κάτι που αρκετά μέσα, ανάμεσά τους και η Ελεύθερη Ώρα, αναπαρήγαγε. Έρευνα των Ελληνικών Hoaxes απέδειξε πως ο φερόμενος ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας στην περιοχή του Βοτανικού, ουδέποτε αναγνωρίστηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος ούτε και οι φερόμενοι ως λειτουργοί του. Οι υποτιθέμενοι κληρικοί μετέτρεψαν εγκαταλελειμμένο χώρο σε εκκλησία και αυτοανακηρύχθηκαν επίσκοποι. Παρόλη την παραπληροφόρηση γύρω από την ανέγερση και λειτουργία του Τεμένους όπως και αναφορικά με τον ρόλο της κυρίας Παντελίδου, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, παρέχει στήριξη σε ανυπόστατες κατηγορίες και ψεύτικες ειδήσεις  θέτοντας τον ίδιο σε αντίφαση με την επίσημη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι ανησυχητικό πως ένας ανώτερος λειτουργός της επίσημης Εκκλησίας της Ελλάδος καταφεύγει για πολλοστή φορά στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία για να υποστηρίξει τις θέσεις του, ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται μέσω μιας ιδιαίτερα δημοφιλούς σελίδας σε θέματα θρησκείας και Εκκλησίας. Θεωρούμε πως η υψηλή θέση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου περιβάλλει τα λεγόμενα του με την εγκυρότητα που χρειάζεται για να εδραιώσουν και να εξαπλώσουν  την παραπληροφόρηση.

Για περισσότερη ανάγνωση:

Far-Right Greek Daily Spreads Islamophobic Conspiracy Theory to Oppose a New Mosque

Greek Bishop Amvrosios Found Guilty of Homophobia and Hatred

Facebook Targets What it Considers Fake News in Greece

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.