Wednesday, 07 August 2019 11:19

ΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΙΣΛΑΜΟΦΟΒΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

 

Η σελίδα ειδήσεων θρησκευτικού-εκκλησιαστικού περιεχομένου «Βήμα Ορθοδοξίας» δημοσίευσε συνωμοσιολογικό κείμενο της Σερένας Νομικού, τα άρθρα της οποίας μας έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν λόγω της ισλαμοφοβικής πολεμικής τους καθώς και της έλλειψης αξιόπιστης τεκμηρίωσης. Αυτο το περιστατικό αποτέλεσε το highlight απο την Ελλάδα για τον μήνα Ιούλιο.

Το παρόν άρθρο είναι αποτέλεσμα της παρακολούθησης παραδοσιακών και online μέσων ενημέρωσης σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία και Η. Βασίλειο. Η παρακολούθηση των μέσων πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση με σκοπό την ανάδειξη και καταπολέμηση δειγμάτων κακόβουλης και ατεκμηρίωτης δημοσιογραφίας και δημόσιου λόγου που προάγουν το μίσος στη βάση της πίστης.

vima orthodoxias nomikou

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Ιουλίου 2019

Μέσο: Βήμα Ορθοδοξίας

Συντάκτης: Serena Nomikou

Σύνδεσμος: https://bit.ly/2YtfRxv

Τίτλος: “Το ισλαμικό κράτος της Σουηδίας”

Περιγραφή του περιστατικού: Η σελίδα Βήμα Ορθοδοξίας φιλοξένησε άρθρο της Σερένας Νομικού, προσώπου που δημοσιεύει κατά καιρούς συνωμοσιολογικά άρθρα γνώμης με ισλαμοφοβικό και ρατσιστικό περιεχόμενο. Πιο πρόσφατο, αποτέλεσε παρόμοιο άρθρο της τον Μάϊο του 2019, το οποίο ήταν και το highlight του μήνα κατά την έρευνα που διενεργούμε για ρητορική μίσους στην Ελλάδα. Σε εκείνο το άρθρο της, η κα. Νομικού αμφισβητούσε τις επίσημες εκδο

Το άρθρο βρίθει ισχυρισμών πως η πλειονότητα των εγκλημάτων σε σουηδικό έδαφος έχουν πραγματοποιηθεί από άτομα με μεταναστευτικό παρελθόν και πως η «το επίπεδο εγκληματικότητας και βίας που αντιμετωπίζει η ήσυχη κάποτε αυτή χώρα, μοιάζει με έναν πόλεμο μικρής κλίμακας», φερόμενη να μεταφέρει τα λόγια ενός Σουηδού συγγραφέα τα στοιχεία του οποίου, ωστόσο δεν μοιράζεται πουθενά στο άρθρο της.Οι ισχυρισμοί συνεχίζουν υποστηρίζοντας πως «[…] οι πυρκαγιές αυτοκινήτων, άγνωστες έως πρόσφατα, αποτελούν πλέον καθημερινότητα και είναι συνηθισμένες, όπως επίσης οι εκρήξεις βομβών. Οι θανατηφόροι δε πυροβολισμοί αυξήθηκαν κατακόρυφα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, οι μάρτυρες εκφοβίζονται και έχει επικρατήσει ο κώδικας της σιωπής στις κοινωνικά και οικονομικά υποβιβασμένες μεταναστευτικές περιοχές της Σουηδίας.». Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο παρουσιάζει ένοπλο άνδρα μπροστά από τη Σουηδική σημαία, φωτογραφία που μετά από έρευνα εντοπίσαμε να έχει χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχη προσπάθεια παραπληροφόρησης.χές σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό της Notre Dame στο Παρίσι στρεφόμενη κατά του Μουσουλμανικού πληθυσμού της Γαλλίας. Στο παρόν άρθρο η Σερένα Νομικού μιλάει για τη Σουηδία, την οποία περιγράφει ως ‘’Ισλαμικό κράτος’’ λόγω του αριθμού μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στη χώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η σελίδα Βήμα Ορθοδοξίας έχει φιλοξενήσει άρθρα με ισλαμοφοβικό περιεχόμενο. Και κατά τον προηγούμενο μήνα εντοπίσαμε άρθρο του Μητροπολίτη Αμβρόσιου το οποίο επίσης περιείχε πλήθος ισλαμοφοβικών και ρατσιστικών δηλώσεων στοχοποιόντας πολιτικούς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, η σελίδα, και αυτόν τον μήνα έδωσε χώρο στις απόψεις του Μητροπολίτη, δημοσιεύοντας άρθρο του στο οποίο στρέφεται και πάλι κατά της απελθούσας κυβέρνησης λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές που διενεργήθηκαν στις 7 Ιουλίου. Και σε αυτό το άρθρο έκανε λόγο για Κυριαρχία του Ισλαμ και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως οι μαθητές στα δημόσια σχολεία θα διδάσκονται «ΓΙΟΓΚΑ και ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ» ενώ επανέλαβε τις γνωστές αιτιάσεις περί κατεδάφισης Ορθόδοξου Ναού στη περιοχή του Βοτανικού! Αυτό που κρίνουμε ανησυχητικό είναι πως εκούσια ή ακούσια, έχει ενταθεί η δημοσίευση ανάλογων άρθρων από τη σελίδα η οποία αδυνατεί ή δεν επιθυμεί ή δεν απαιτεί την τεκμηρίωση των απόψεων που φιλοξενεί.

Κατάρριψη μύθου:Το άρθρο δεν παρέχει επαρκή τεκμηρίωση. Οι ακραίες αιτιάσεις της συντάκτριας δεν τεκμηριώνονται από καμία αξιόπιστη πηγή ενώ σε όλο το άρθρο επιλέγεται η παράθεση κενών «πηγών» οι οποίες δεν παραπέμπουν σε κάποιο διαδικτυακό σύνδεσμο. Όπως και στο άρθρο της που δημοσίευσε τον Μάϊο, οι «πηγές» που παρατίθενται έχουν σκοπό την ικανοποίηση του αναγνώστη πως οι απόψεις της συντάκτριας στηρίζονται σε πηγές, οι οποίες όμως για λόγους που δεν γνωρίζουμε, δεν γνωστοποιούνται στο κοινό. Αυτή η πρακτική εκθέτει τη συντάκτρια με δύο τρόπους: Πρώτον, δείχνει πως η ίδια κατανοεί την σημασία των πηγών για να υποστηρίξει τα λεγόμενά της, ωστόσο φανερώνεται η προκλητική και εκ προθέσεως αμέλειά της να τις συμπεριλάβει στο κείμενό της. Δεύτερον,  ενώ υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ ενός κειμένου γνώμης και ενός άρθρου, η συντάκτρια επιλέγει τα στοιχεία που ταιριάζουν καλύτερα: την ακραία ρητορική της γνώμης της και την λογική που θέλει τα άρθρα να τεκμηριώνονται από αξιόπιστες πηγές, την οποία ακολουθεί μέχρι το σημείο που είναι βολικό.

Σε συνέχεια αυτού μέσω μιας πιο προσεκτικής έρευνας για τα τεκταινόμενα στη Σουηδία βρίσκουμε πως οι αιτιάσεις είναι είτε αναληθείς είτε εσκεμμένα διογκωμένες. Για παράδειγμα, η συντάκτρια υποστηρίζει πως «οι πυρκαγιές αυτοκινήτων, άγνωστες έως πρόσφατα, αποτελούν πλέον καθημερινότητα και είναι συνηθισμένες, όπως επίσης οι εκρήξεις βομβών». Δεν υπάρχουν στοιχεία που να πιστοποιούν κάτι τέτοιο παρόλο ένα μεγάλο περιστατικό με πυρπολήσεις αυτοκινήτων το 2018 έλαβε χώρα. Είναι τέλος ενδιαφέρον πως ενώ στον τίτλο γίνεται αναφορά για «ισλαμικό κράτος της Σουηδίας» η συντάκτρια αναφέρεται ελάχιστα σε αυτό. Αντίθετα επιλέγει να αναφερθεί σε «Μετανάστες» θέλοντας να συνδέσει τα δύο και μέσα από μια στερεοτυπική ανάλυση, να πείσει το κοινό για τα όσα υποστηρίζει.

Η ερώτηση που μας απασχολεί είναι αν έγινε έλεγχος του άρθρου πριν δημοσιευτεί και ποιος επέλεξε την φωτογραφία και τον τίτλο που το συνοδεύει: η συντάκτρια ή η σελίδα;

Περισσότερα για ανάγνωση:

The Balkans Are the World Capital of Islamophobia

Why do far-right Islamophobes use Sweden as a hate propaganda against Islam and Muslims?

Facebook Targets What it Considers Fake News in Greece

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.