Thursday, 14 July 2016 17:58

Soros και Rothschild

Τα ονόματα δυο οικογενειών εμφανίζονται συχνά στο παρατηρητήριο των μέσων επικοινωνίας του Get the Trolls Out: Soros και Rothschild. Αναφερόμενοι σε αυτούς, κάποιοι ομιλητές χρησιμοποιούν ένα παλιό ρητορικό κόλπο που τους επιτρέπει να εκφράσουν το μίσος κατά των Εβραίων και να αρνηθούν ταυτόχρονα τον αντισημιτισμό.

Ο Γλωσσικός Οδηγός μας για την Αυτοπροστασία από τον Αντισημιτισμό δείχνει στο κοινό πώς να αναγνωρίζει και να αντιστέκεται στη χειραγώγηση όταν έρχεται αντιμέτωπο με αντισημιτική ρητορική. Χρησιμοποιούμε αληθινά παραδείγματα, που έχουν εντοπιστεί από τα παρατηρητήρια του Get the Trolls Out, και αποκαλύπτουν τα ανεπαίσθητα ρητορικά κόλπα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την πλύση εγκεφάλου του κοινού προς την κατεύθυνση του μίσους και των διακρίσεων κατά των Εβραίων.

sorosandrothschild 

Από την Anna Szilagyi  

Τα ονόματα δυο οικογενειών εμφανίζονται συχνά στο παρατηρητήριο των μέσων επικοινωνίας του Get the Trolls Out: Soros και Rothschild. Αναφερόμενοι σε αυτούς, κάποιοι ομιλητές χρησιμοποιούν ένα παλιό ρητορικό κόλπο που τους επιτρέπει να εκφράσουν το μίσος κατά των Εβραίων και να αρνηθούν ταυτόχρονα τον αντισημιτισμό. 

Πρόκειται για το σχήμα του λόγου που οι ρήτορες στην αρχαία Ελλάδα αποκαλούσαν συνεκδοχή. Ακόμη κι αν δεν έχετε ακούσει ξανά αυτό το σχήμα λόγου, είναι πολύ πιθανό να το συναντάτε και να το χρησιμοποιείτε συχνά στην καθημερινή σας ζωή. Η συνεκδοχή μας επιτρέπει να μιλούμε για το όλον αναφερόμενοι μόνο σε μέρος αυτού. Για παράδειγμα, αντί του «ένα άτομο» (το όλον), μιλάτε για «ένα πρόσωπο» (το μέρος): «Είδε πολλά γνωστά πρόσωπα στη συναυλία». Ομοίως, αντί του «αυτοκινήτου» ή της «μοτοσυκλέτας» (το όλον), μπορείτε να αναφερθείτε σε «4 ή 2 τροχούς» (το μέρος). Ή αντί για ένα «ποτήρι κρασί» (το όλον), μπορείτε απλά να πείτε «ένα ποτήρι» (το μέρος).

Παρότι κανονικά δε υπάρχει τίποτε το ιδιαίτερο στη χρήση της συνεκδοχής, αυτό το σχήμα λόγου δύναται να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά. Στην αντισημιτική ρητορική, για παράδειγμα, η συνεκδοχή είναι ένα δημοφιλές εργαλείο χειραγώγησης. Μεταξύ άλλων περιπτώσεων όταν γίνεται αναφορά στον George Soros και στα μέλη της οικογένειας Rothschild.

Ο George Soros είναι ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας. Τα μέλη της οικογένειας Rothschild βρίσκονται επίσης ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Είναι ευρέως γνωστό ότι και ο Soros και οι Rothschild είναι εβραϊκής καταγωγής. Φυσικά, η εβραϊκή τους καταγωγή δεν καθιστά αυτομάτως αντισημιτική οποιαδήποτε κριτική ασκείται στις επιχειρηματικές ή άλλες δημόσιες δραστηριότητες του Soros και των Rothschild. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής τους επιφάνειας και της επιρροής τους, οι αναφορές στον Soros και τους Rothschild μπορούν να γίνουν καταχρηστικές.  Πρώτα από όλα, ενισχύουν το στερεότυπο ότι όλοι οι Εβραίοι είναι πλούσιοι και ισχυροί. Επιπλέον, στην αντισημιτική ρητορική, ο Soros και οι Rothschild τις περισσότερες φορές παίζουν το ρόλο του μέρους που παίρνει τη θέση του όλου (των Εβραίων γενικότερα). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι αναφορές στον Soros και τους Rothschild μπορούν να λειτουργήσουν ως συνεκδοχές και να ενισχύσουν διάφορα αντισημιτικά στερεότυπα.  

Στην Ελλάδα έχει εκδοθεί ένα βιβλίο με τον τίτλο «Το εβραιοσιωνιστικό βαμπίρ Σόρος διψάει για ελληνικό αίμα». Σε αυτή την περίπτωση, η συνεκδοχή συνδυάζεται με την κατηγορία της ανθρωποθυσίας, μια στερεοτυπική κατηγορία κατά των Εβραίων που αναπτύχθηκε ιστορικά. Επιπλέον, η Ελληνική ακροδεξιά εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα, τον προηγούμενο Δεκέμβριο δημοσίευσε ένα άρθρο με τον τίτλο: « Ο Rothschild άρπαξε τα λεφτά μας». Εδώ, η αναφορά στον Rothschild ενίσχυσε το στερεότυπο της ανεντιμότητας και της εμμονής των Εβραίων με τις επιχειρήσεις. 

Άλλο ένα παράδειγμα έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο: το Νοέμβριο του 2016, ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος των Πρασίνων, είπε σε μια συνέντευξη: «Υπάρχουν Βρετανικές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Genel Energy που διοικείται από τον Nathaniel Rothschild, έναν από τους φίλους του George Osborne, που δημιουργούν περιουσία, αγοράζουν πετρέλαιο από το ISIS, γεμίζουν το ταμείο του, επιτρέποντας έτσι στο  ISIS να ενισχύει τη δράση του παγκοσμίως». Σε αυτή την ψευδή κατηγορία, ο Nathaniel Rothschild παίρνει τη θέση των Εβραίων γενικά, και η συνεκδοχή υποστηρίζεται από το αντισημιτικό κλισέ ότι οι Εβραίοι είναι παγκόσμιοι εγκληματικοί συνωμότες.  

Αυτό το αντισημιτικό στερεότυπο επανέρχεται ιδιαιτέρως συχνά σε συνεκδοχές που περιλαμβάνουν τον George Soros. Δεδομένου ότι ο επιχειρηματίας προσφέρει σημαντική οικονομική υποστήριξη σε πολιτικούς αγώνες και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, οι αναφορές στον Soros συχνά ευνοούν το σχηματισμό της εικόνας του πλούσιου και διψασμένου για εξουσία Εβραίου, ο οποίος εμπλέκεται σε  μυστικές συνωμοτικές δράσεις για να χειραγωγήσει, να εκμεταλλευτεί και να καταστρέψει αθώες κοινωνίες. Ένα πρόσφατο άρθρο σε Ουγγρική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας για παράδειγμα, ισχυριζόταν ότι ο George Soros «εκμεταλλεύτηκε την καλή πίστη και την αφέλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για να φέρει μετανάστες στην ΕΕ.   

Αν πείτε «πρόσωπο», «τροχοί» ή «ποτήρι», ο κόσμος θα καταλάβει απολύτως ότι στην πραγματικότητα αναφέρεστε σε ένα «άτομο», ένα «όχημα» ή ένα «ποτήρι κρασί». Αν πείτε «Soros» και «Rothschild» υπονοώντας αντισημιτικά κλισέ, θα γίνει ομοίως ξεκάθαρο στους περισσότερους ότι στη πραγματικότητα αναφέρεστε στους Εβραίους γενικά. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις, η συνεκδοχή προστατεύει από την κατηγορία του αντισημιτισμού καθώς οι ομιλητές μπορούν να ισχυριστούν ότι δε μιλούν για τους Εβραίους γενικά, αλλά συγκεκριμένα για τον Soros και τους Rothschild. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.