Friday, 30 November 2018 12:19

Magyarország – Közszolgálati csatorna muszlimellenes anyaggal tájékoztat félre

Egy elfogult és források nélküli cikkben, kevés kontextusban és egyetlen szakértő szempontjából a magyar közszolgálati műsorszolgáltató az előítéleteket hirdeti a muszlimokkal szemben. Ez novemberi médiafigyelésünk magyarországi fénypontja. 

Egy elfogult és források nélküli cikkben, kevés kontextusban és egyetlen szakértő szempontjából a magyar közszolgálati műsorszolgáltató az előítéleteket hirdeti a muszlimokkal szemben. Ez novemberi médiafigyelésünk magyarországi fénypontja. 

Hungary MMH NovemberAz adás ideje: 2018 November 15

A csatorna/adó neve:  Kossuth Rádió a közszolgálati rádióadó és az M1 közszolgálati tévécsatorna 

Link: https://goo.gl/cxSpCS 

Főcím: "Az iszlámban a nők soha nem egyenlőek a férfiakkal"

A muszlim-ellenes tartalom leírása: Ez a híradás egy németországi tárgyalást említ, ahol két afgán férfit vádoltak meg egy 16 éves német lány megerőszakolásával. A jelentés szerint a két férfi nem értette, hogy egy nőt megerőszakolni rossz és nem mutattak megbánást. A bűncselekmény nagyon rövid bemutatása után egy szakértő kapott helyet, hogy az iszlámot becsmérelje. Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatója elmondta, miért veszélyes az iszlám Európa számára: "Az európai bevándorlók az iszlámra alapozva új politikai rendszereket hoznak létre, amelyekben a nők soha nem egyenlőek a férfiakkal".

A mítosz leleplezése: A híradás nagyon röviden megemlít egy esetet Németországban, mint apropó, hogy kritizálják az iszlámot. De se a kontextus nincs bemutatva se a forrás nincs megadva. A szakértővel, Incze Nikolettával készült interjúban sincs már további hivatkozás a német tárgyalásra. Incze lehetőséget kap kifejteni az álláspontját arról, hogy az iszlámban a nők soha nem lesznek egyenlőek a férfiakkal. Az érvelését kizárólag a Korán, a szunnák és a Hádisz kivonataira alapozta, de nem veszi figyelembe azt a kontextust, amelyben értelmezik őket. Incze Nikoletta, a közszolgálati műsorszolgáltató által megkérdezett szakértő korábban megjelent megbízhatatlan, összeesküvés-elméleteket tartalmazó weboldalakon, például a Voice of Europe-on. A Politikai Iszlám Tanulmányok Központja, mely magyarországi ágának ő a társalapítója, "nonprofit, nem politikai és nem vallási nemzetközi oktatási mozgalomként" definiálja magát. A semlegesség állítása ellenére a weboldal tartalma erősen elfogult az iszlám és a muzulmánok ellen, csak részeiben publikálja azokat az információkat, amelyek arra mutatnak rá, hogy az iszlám veszélyt jelent a nyugati demokráciára nézve. Az ilyen jellegű muszlim ellenes tartalom a hír médiában nem ritka Magyarországon, de komolyabb probléma, ha a közszolgálati műsorszolgáltató is terjeszti a muszlimok elleni gyűlöletet.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.