Thursday, 31 January 2019 09:54

Magyarország – A kutatóintézet igazgatója ellentmondásos nyilatkozatokat tesz az 1920-as zsidóellenes törvényről

Szakály Sándor a kormány által fenntartott Veritas Kutatóintézet igazgatója kijelentette, hogy az 1920-as törvény, amely korlátozta a zsidók egyetemekre való jelentkezését nem kifejezetten a zsidó népességre irányult. Ez a magyarországi médiafigyelés januárra kiemelt része.

Ez a cikk a januári médiafigyelő kiemelt témáinak részét képezi, a havi áttekintés a hagyományos és új média megfigyelésének legfontosabb eredményeiről Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

Hunary MMH janDátum: 2019. január 7.

Médium:  Magyarhirlap.hu 

Link: https://bit.ly/2BiPAFj 

Főcím: “Egyesek politikai vitát akarnak kavarni”

Az antiszemita tartalom leírása: Ez a cikk Szakály Sándor, a kormány alá tartozó Veritas Kutatóintézet igazgatójának interjúja. Az aktuális ügyek megvitatása során a kérdezőjének Szakály Sándor azt állítja, hogy zavart okoz a numerus clausus, egy 1920-as törvény, amely korlátozta a zsidó diákok felsőoktatáshoz való hozzáférését. Szakály szerint a törvény nem kifejezetten a zsidókat célozta meg, hanem csak azokat a zsidó embereket, akiket nem keresztelkedtek ki. Szakály Sándor azt állítja, hogy a törvény nem jogfosztás volt, hanem „jogkorlátozás, és semmiképp nem helyes zsidótörvénynek nevezni”. Nem ez volt az első alkalom, hogy Veritas Kutatóintézet igazgatója antiszemita nyilatkozatot tett a numerus claususról. A 2016-os Budapest Beacon-nel folytatott interjúban azt állítja, hogy az intézkedés nem a zsidók ellen irányult, mert a törvény a zsidó szót nem is említi és bár kétségkívül korlátozta egyesek jogait, de másoknak nagyobb lehetőséget biztosított.

A mítosz leleplezése: A Mazsihisz, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége által kiadott közlemény szerint, a Szakály Sándor féle „megközelítés és szóhasználat kifejezetten méltánytalan a zsidósággal szemben” és „történeti szempontból téves megnyilvánulásai nem csak megtévesztők, de veszélyesek is”. Számos történész visszautasította az igazgató észrevételeit a múltban. A fenti kijelentést azonnal megcáfolta több történész, köztük Romsics Ignác, aki ma Magyarországon az 1919 és 1944 közötti korszak legtekintélyesebb kutatójának számít. A szaktekintély egy nyilatkozatban leszögezte, hogy „a numerus clausus törvény szövegében ugyan valóban nem szerepel sem a zsidó, sem az izraelita kifejezés, ám a parlamenti naplóból, a törvény végrehajtási utasításából és a jogszabály gyakorlati alkalmazásából egyértelműen kiderül, hogy kizárólag az izraelita felekezet, illetve „nemzetiség” ellen irányult. 2016-ban a GTTO újságírója Ónody-Molnár Dóra írt egy cikket, melyben azt állítja, hogy „a numerus clausus [...] relativizálása mind azt az értelmezést szolgálja, hogy 1944 előtt, tehát amíg Magyarország szuverén volt, a zsidók tulajdonképpen biztonságban voltak, a zsidóüldözésről kizárólag a megszálló németek tehetnek”.

Még ha Szakály Sándor nem is vesz részt a politikában, az a tény, hogy a Veritas Kutatóintézetet a kormány tartja fenn az igazgatót politikai véleményformálóvá teszi. Az antiszemita kijelentései tehát éles ellentétben állnak a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor „antiszemitizmus elleni zéró toleranciájával”. Ha Orbán kijelentette, hogy „szükség van a növekvő antiszemitizmus elleni küzdelemre irányuló politikára”, hogyan tehet egy kutatóintézet igazgatója antiszemita megjegyzéseket anélkül, hogy megkérnék, fontolja meg az álláspontját?

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.