Thursday, 28 February 2019 15:16

Magyarország – Diszkriminatív interjút sugározott a közszolgálati televízió a muszlimokról

Az M1  közszolgálati televíziós csatorna Dezső Tamást látta vendégül a kormányzati agytröszt Migrációkutató Intézetből, hogy megvitassák a muszlim bevándorlók integrációját. A rendkívül elfogult és gyenge információkra épülő anyag az összefüggések bemutatása nélkül járult hozzá a témához. Ez a magyarországi médiafigyelés februári kiemelt része. 

Ez a cikk a februári médiafigyelő kiemelt témák részét képezi, ami egy havi áttekintés a hagyományos és új médiumok legfontosabb eredményeiről Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon és az Egyesült Királyságban. 

Hungary MMHPublikálva: 2019. február 16.

Médium: M1 közszolgálati televíziós csatorna

Link: https://bit.ly/2BWDHoT

Főcím: “A bevándorlók muszlim közösségekbe integrálódnak”

A muszlimellenes tartalom leírása: Az M1 hétvégi híradójába vendégnek hívták Dezső Tamást a Migrációkutató Intézet szakértőjét, hogy megvitassák a muszlim bevándorlók integrációját. A Migrációkutató Intézet egy a kormányhoz szorosan fűződő magyarországi agytröszt szervezet és arról ismertek, hogy olyan kutatási területeken tevékenykednek, amelyek a kormányzati üzenetek szempontjából fontos témák, mint az iszlám és a bevándorlók. 

A híradós anyag egy nagyon gyors és alulinformált esemény leírással nyitott „Európa 2015 - Szíriából és Afrikából tömegek indulnak el a háború és veszély miatt. Aztán Európa 2016 - megnő a terrorfenyegetés, 2017- nem működik az integráció, Európa 2018 - nő a keresztényellenesség és az antiszemitizmus.”

Ez a nyitás megadta az interjú hangvételét, melynek során Dezső azt állította, hogy Európában nincsenek integrált muszlim közösségek és hogy a legtöbb muszlim radikális vallási közösségekhez tartozik. Az interjú során Dezső elmondta, hogy a muszlimok Európára vallással nem rendelkező, züllött társadalomként tekintenek. Ezért ahogy nő a betelepülések száma, úgy erősödnek majd a muszlim közösségek. Szerinte egyfajta verseny jelent meg a helyi muszlim közösségek vezetői és a befogadó kormányok között, akik szeretnék ha a befogadó ország társadalmába integrálódnának be az érkezők.

A mítosz leleplezése: Ez az interjú egy közszolgálati média csatornán került levetítésre, melynek központi értékrendje a nyilvánosság tájékoztatása és a nevelése kell legyen, független és pártatlan módon. Ehelyett az interjú rendkívül elfogult a kezdetektől; a bevezetésben több európai jelenséget kapcsolt hanyag módon össze azzal a megállapítással, hogy a bevándorlók és menekültek, akik 2015-ben érkeztek Európába az antiszemitizmus és a kereszténységellenes érzések terjedésének fő okai. Az interjú önmagában nem szolgáltatott összefüggéseket a Dezső által állított következtésekhez, a műsorvezető nem tett semmilyen erőfeszítést arra, hogy kérdéseket tegyen fel Dezsőnek vagy hogy megcáfolja őt, így az egész adást egyoldalúvá tette. Az interjú során tett Dezső megállapításai felháborítóak; kijelenteni, hogy „ a muszlimok Európára vallással nem rendelkező, züllött társadalomként tekintenek” anélkül, hogy bármilyen bizonyítékot szolgáltatna, nem csak szakszerűtlen, de veszélyes precedenst is teremt. Egy ilyen tartalmat egy olyan közszolgálati csatornán közvetíteni, amelytől az emberek pontos és tisztességes tájékoztatást várnak veszélyes lehet. Magyarország már most is veszélyes muszlimellenes narratívákkal van teli, egyenesen olyan magas rangú emberek által terjesztve, mint a miniszterelnök, és ez a fajta tartalom csak ezt a tendenciát erősíti. 

További olvasnivalók:

The Challenges of Fake News and the Role of Public Service Broadcasters in Communicating Europe

Why an anti-Islam campaign has taken root in Hungary, a country with few Muslims

Europe’s Public Service Media: Between Responsibility and Accountability

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.