Sunday, 31 March 2019 13:24

MAGYARORSZÁG – Szenzációhajhász Főcím Figyelmeztet Az Afrikai Migránsok Inváziójára

A cikk az Európai Parlamentnek az afrikai származású emberek alapvető jogáról szóló európai parlamenti állásfoglalásáról számol be, amelyet idén március 26-án fogadtak el. Az állásfoglalást úgy alakították ki, hogy az EU-tagállamokat arra ösztönözze, hogy nemzeti rasszizmusellenes stratégiákat dolgozzanak ki, és küzdjenek a rasszizmus ellen az olyan területeken, mint az oktatás, a lakhatás és az igazságszolgáltatás. 

Hungary March 2019

Megjelenés dátuma: 2019. március 28.

Médium: Origo, kormányzati hírportál 

Link: https://bit.ly/2CGKsvc 

Cím: „Az Európai Parlament afrikai migránsok millióit szabadítaná Európára”

A xenofób és muszlimellenes tartalom leírása: A cikk az Európai Parlamentnek az afrikai származású emberek alapvető jogáról szóló európai parlamenti állásfoglalásáról számol be, amelyet idén március 26-án fogadtak el. Az állásfoglalást úgy alakították ki, hogy az EU-tagállamokat arra ösztönözze, hogy nemzeti rasszizmusellenes stratégiákat dolgozzanak ki, és küzdjenek a rasszizmus ellen az olyan területeken, mint az oktatás, a lakhatás és az igazságszolgáltatás. A határozatot túlnyomó többséggel fogadták el. Az Origo-cikk azt írja, hogy az állásfoglalás „lehetővé teszi az afrikai illegális bevándorlók számára, hogy legalizálják státuszukat Európában”. A szerző állítása szerint mindezt azt bizonyítja, hogy az EU „nyíltan támogatja a gazdasági migrációt”. Mindennek eredményeként a cikk írója – ahogy a címében is utal rá - arra a következtetésre jut, hogy az Európai Parlament afrikai migránsok millióit szabadítaná Európára”. Ezt a cikket az Origo, Magyarország egyik vezető híroldala tette közzé. A hírportál 2015-ben átalakult és a korábbi kritikus hangot felváltotta a kormánynak való megfelelés, a kormány propaganda üzeneteinek terjesztése.

A cikket a Híradó, a magyar közszolgálati műsorszolgáltató nagy tömeget elérő csatornáján is terjesztették.

A mítosz leleplezése: A probléma ezzel a cikkel a szenzációhajhász főcím maga, amelynek üzenete nem egyezik a cikk többi részével. Maga az írás túlnyomórészt tényszerű, az állásfoglalás részeit idézi és a szavazás eredményét magyarázza. Az EU-állásfoglalás sehol sem említi az Európába érkező afrikai migránsok „millióit”, ez a vízió a szerző feltételezése. Tény az, hogy a bevándorlás csak egy része az állásfoglalásnak, amely arra összpontosít, hogy „biztonságos és legális lehetőségeket” nyújtson az EU-ba belépni kívánó afrikai bevándorlók számára; de ez semmiképpen sem hasonlít a „bevándorlók millióinak Európába való eresztéséhez”.

Nyilvánvaló, hogy a szerző üzenetet közvetít, amely a címadásban világossá válik és összhangban van a Fidesz által vezetett kormány bevándorlásellenes álláspontjával. A cím egyértelműen hatásvadász, melynek célja az olvasók bevonása, interakcióra való ösztönzése. Ez nem szakszerű, nem etikus újságírás. Ironikus, hogy a cikk az állásfoglalás olyan elemeit említi, amelyek célja a diszkriminatív sztereotípiák csökkentése és az afrofób támadások kezelése, amikor pontosan ez a fajta híradás vezet ilyen diszkriminációhoz. Mind az Origo, mind a Híradó nagy befolyással rendelkezik Magyarországon, ez utóbbi pedig közszolgálati műsorszolgáltató. Ez felelőséggel jár a nyilvánosság tisztességes és semleges módon történő tájékoztatásáért. A szenzációhajhász nyelvezet és a félelmetes hangzást keltő taktika a jelentésben nem felel meg ennek.

Olvasson többet:

The Website That Shows How a Free Press Can Die

Hungary Has A Xenophobia ProblemHungary Has A Xenophobia Problem

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.