Sunday, 31 March 2019 13:31

MAGYARORSZÁG – Xenofób és Muszlimellenes Narratívát Népszerűsít a Hazai Televíziós Csatorna

Egy magyar televíziós hírcsatorna, a Hír televízió közvetítette Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet, az ismert kormányhoz közelálló szervezet szakértőjével készült beszélgetést.

Hungary march 2019 2

Megjelenés dátuma: 2019. március 16.

Médium: Hír TV, televíziós hírcsatorna

Link: https://bit.ly/2UeTObD 

Cím: „Hódítók”

A xenofób és muszlimellenes tartalom leírása: Egy magyar televíziós hírcsatorna, a Hír televízió közvetítette Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet, az ismert kormányhoz közelálló szervezet szakértőjével készült beszélgetést. A „Hódítók” című műsort a következő szavakkal nyitották meg: „Milliók várnak arra Afrikában és Ázsiában, hogy bejuthassanak Európába, miközben az évtizedek óta itt élő iszlám vallású emberek integrációját leginkább a kudarc jellemzi.” A műsort indító szöveg az egész interjú hangvételét megalapozza, amelyben Speidl véleményezi a bevándorlást, különösen a muszlimokat és az állítólagosan sikertelen integrációjukat az európai társadalmakba. Speidl azt állítja, hogy „a legnagyobb problémát kiváltó terület ugye az iszlám, a muszlim hátterű bevándorlók, hiszen az iszlám szerkezetében, világfelfogásában, önmeghatározásában alapvetően különbözik minden más Európában fellelhető vallástól”.

Speidl és a műsorvezető a muszlim bevándorlók születési rátáját is megbeszélik, állításuk szerint rövid idő alatt hatalmas növekedés várható a muszlim gyermekek számában. Speidl azt is állítja, hogy a nyugati politikusok tisztában vannak ezzel, és ösztönzik a migrációt a „fogyasztói kereslet növelése” érdekében.

A mítosz leleplezése:   Ez az interjú jól tükrözi a Magyarországon gyakran használt muszlimellenes narratívákat, melyet többek között a Migrációkutató Intézet terjeszt. Az Intézet kizárólag a kormány álláspontját osztja és támasztja alá különböző kutatásokkal az iszlám és a bevándorlók témájában. A cím önmagában is egyértelműen muszlimellenes álláspontot jelöl; ugyanis gyakran tapasztalható, hogy a populista mozgalmak a muszlim bevándorlók „inváziójáról” és kifejezetten a születési arányokról beszélnek, ahogyan Speidl is tette. A beszélgetés a téma politikai aspektusait illetően egy „titkos rendszerre” utal, amelyben a gazdag nyugati politikusok és a muszlimok áldozata az őshonos európai társadalmak lesznek. Ebben az értelemben az interjú időnként összeesküvéselméletnek tűnik.

A Hír televízió az egyik legnagyobb nézettségű hírcsatorna Magyarországon és korábban kiegyensúlyozott hírforrásnak számított. A közelmúltban történt tulajdonosi változások miatt a csatorna kormánypárti lett és híradásait gyakran a kormányzati elfogultság jellemzik. Ez az interjú is szembeötlő példája ennek. A bevándorlás, illetve konkrétan annak elutasítása, Orbán jelenlegi kormányzó pártjának kulcsfontosságú politikai irányelve. A májusi európai parlamenti választások előtt ez máris sok súrlódást okozott. A magyarországi bevándorlás témája úgy működik, mint egy kapcsoló; amikor a kormányzó párt támogatását erősíteni kell, a bevándorlás, mint téma válik dominánssá a közbeszédben, ennek kapcsán a kormányt támogató média bevonása is látványos. Az olyan hangokat, mint Speidlé, nem szabad elhallgatni; azonban alaposan ellenőrizni kell őket. Ha a bevándorlás témáját egy panelbeszélgetés keretében elemeznék, helyt adva egyéb véleményeknek is, akkor a végeredmény egy sokkal tisztességesebb műsor lenne.

Olvasson többet:

EU executive hits back at Hungary's Orban ahead of elections

In Orbán’s Hungary, refugees are unwelcome — so are those who try to help

Why an anti-Islam campaign has taken root in Hungary, a country with few Muslims

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.