Friday, 08 November 2019 09:18

Magyarország – Az origo.hu London „muszlim polgármesterét” okolja a késelésekért

A cikk fő hangsúlya London munkáspárti polgármesterének, Sadiq Khan vallási hovatartozásán van. A cikkben kiemelik a polgármester pakisztáni származását és többször „iszlám migránsnak” és „muszlim polgármesternek” nevezik őt. Ezzel az origo.hu hamis kapcsolatot von a polgármester származása és politikai teljesítménye között.

Ez a cikk az októberi médiafigyelés része, ami áttekintést nyújt a hagyományos és az új médiumok motorozásának legfontosabb eredményeiről Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

Origo Mayor of LondonMegjelenés dátuma: 2019. október 24.

Médium: origo.hu kormányközeli online hírportál

Link: https://bit.ly/2PP4HhA

Főcím: V4NA: Zuhan a londoni muszlim polgármester népszerűsége a késelések miatt. 

Muszlimellenes tartalom leírása: A cikk fő hangsúlya a London munkáspárti polgármesterének, Sadiq Khan vallási hovatartozásán van. A cikkben kiemelik a polgármester pakisztáni származását és többször „iszlám migránsnak” és „muszlim polgármesternek” nevezik. Ezzel az origo.hu hamis kapcsolatot von a polgármester származása és politikai teljesítménye között. A portál kritikája, hogy a polgármester nem volt képes csökkenteni a késelések számát a fővárosban, így marad a “botrányos közbiztonság Londonban”. Az origo.hu kritizálja a polgármester pozitív hozzáállását a klímavédő Extinction Rebellion tiltakozások iránt. 

A cikkben a londoni, Orbán-közeli érdekeltségekhez tartozó V4NA hírügynökségre hivatkozik az újság. 

A mítosz lerombolása: Valóban igaz, hogy a YouGov közvélemény kutatása szerint, Sadiq Khan polgármesterségével elégedetlenek az emberek, míg csupán 24 százalék értékeli pozitívan a városvezetés munkáját, 36 százaléka a megkérdezetteknek elégedetlenségét fejezte ki. Azonban a késeléses bűncselekmények elleni fellépést csupán a londoni konzervatívok és Donald Trump tartja elégtelennek. Legutóbb júniusban az amerikai elnök újra kiposztolta a közösségi média oldalán Katie Hopkins, szélsőjobboldali kommentátor bejegyzését, amiben “katasztrófának” és “nemzeti szégyennek” nevezte London késeléses statisztikáit. A Nemzeti Statisztikai Hivatal számai mást mutatnak: amíg a késsel elkövetett bűnözés száma valóban magasabb, mint valaha Angliában és Walesben; a Londonban elkövetett késelések száma nagyrészt változatlanok maradtak a tavalyihoz képest. Ettől függetlenül, ha a statisztika mást is mutatna, nem lehet közvetlen párhuzamot húzni Sadiq Khan származása, polgármesteri teljesítménye, és a Londonban elkövetett késeléses támadások száma között. 

Továbbiak

Mennyire tűnik esélytelennek Sadiq Khan újraválasztása? (EN) 

Iszlamofóbia a londoni polgármesterségért folyó kampányban. (EN)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.