Tuesday, 10 December 2019 10:46

Magyarország – Antiszemita támadások független újságírók ellen, amiért “gyűlölik a magyarokat”

Miklósi Gábor véleménycikke után, a kormány-barát 888.hu antiszemita karikatúrát tett közzé az újságíróról. Az ügyről a közszolgálati M1-es hírcsatorna is beszámolt, ahol nyolc perces interjút készítettek a szélső-jobboldali Mi Hazánk vezetőjével, arról, hogy az Index.hu gyűlöli a magyarokat. Ezen kívül antiszemita plakátok jelentek meg Budapest utcáin. Ez volt a magyar médiában novemberben.

antisemitic posters against Index journalists

Ez a cikk a novemberi médiafigyelés része, ami áttekintést nyújt a hagyományos és az új médiumok motorozásának legfontosabb eredményeiről Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

Megjelenés dátuma: 2019. november 19-20. 

Médium: 888.hu, kormányközeli híroldal, M1 közszolgálati hírcsatorna

Linkhttp://bit.ly/888Miklósi és http://bit.ly/M1Miklósi 

Főcím: „Tökéletes rajz készült az Index provokátoráról” és „A Mi Hazánk feljelenti az Indexet”

Antiszemita tartalom leírása: A független Index.hu újságírója, Miklósi Gábor véleménycikkben számolt be az új Nemzeti Stadion november 15.-i átadó ünnepségéről, aminek hatására rendszeres célpontja lett kormányzati és szélső-jobboldali támadásoknak. A támadások apropója, hogy Miklósi meglepődött, amikor körülötte mindenki felállt és énekelni kezdte a „Nélküled” című régi popszámot, amit ő korábban nem ismert, ezért ülve maradt, hiszen csak a himnuszhoz szokás felállni. A szélsőjobboldal és a kormánypárti kommentátorok „szörnynek” és „idegen lénynek” bélyegezték, és azzal vádolták, hogy valójában utálja a magyarokat. A közszolgálati M1 híradó egy 8 perces interjúban szólaltatta meg a szélsőjobboldali Mi Hazánk vezetőjét, aki gyűlöletbeszéd miatt jelenti fel az Index.hu-t. A kormánypárti 888.hu oldalon egy antiszemita karikatúra is megjelent róla, amiben az újságíró a földön ül, és nem hajlandó osztozni a körülötte ünneplő magyarok örömén. Egy héttel később antiszemita plakátok jelentek meg Budapest utcáin, amik Miklósi Gábort, és kollégáját Dezső Andrást ábrázolták egy izraeli zászlóval a háttérben, alatta a szöveggel, hogy „mi is a határon túlról jöttünk”. 

A mítosz lerombolása: Elterjedt antiszemita mítosz, hogy az Index.hu, az utolsó független szerkesztőségek egyike, hajlamos a magyargyűlöletre. Miklósi Gábor véleménycikke és Dezső András videómontázsa után sorra kapták a támadásokat különböző felületeken. Nem csak magyargyűlölettel gyanúsították meg őket (a nacionalista és szélsőjobboldali körök gyakran gyanúsítanak embereket azzal, hogy nem elég patrióták), hanem hamar előkerült az ügy antiszemita keretezése is. A Miklósiról készült karikatúra kampós orral és sötét göndör hajjal ábrázolja az újságírót, úgy beállítva, mintha őt nem érdekelnék a magyar ünnepségek, illetve ezt a mítoszt erősítik fel a Budapest utcáin megjelent, izraeli zászlót is ábrázoló plakátok. Ezek mind az antiszemitizmus hosszú történelmére és a zsidók támadására nyúlnak vissza, azt állítva, hogy a zsidók kétfelé lojálisak, nem számít nekik a saját nemzetük, sőt hajlandóak elárulni is azt. Ezekre a mítoszokra alapozták a zsidók üldöztetését a náci Németországban, de ezek a mítoszok már a középkor óta fennállnak, amikor a zsidókat, akik nem tértek át a kereszténységre, sokszor az ördögtől valónak tartották. Sajnos ezek a mítoszok még a mai napig élnek a társadalomban. Az Anti-Defamation League által 2019-ben készített közvéleménykutatás szerint Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban az emberek több mint 40 százaléka gondolja azt, hogy a zsidók lojálisabbak Izrael felé, mint a saját országuk felé. Az ilyen történetek, mint ami Miklósival és Dezsővel történtek, aggasztó képet festenek a magyarországi antiszemitizmusról, és az egyre romló sajtószabadságról. A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) nemzetközi szervezet közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy „ezeknek a történéseknek a hátterébe beletartozik a független média folyamatos zaklatása, amióta Orbán Viktor újra miniszterelnökké választották 2010-ben.”

Továbbiak:

A Fidesz és a Mi Hazánk együtt indított antiszemita kampányt a „nemzet gyűlölködői” ellen.

Hogyan hatnak az évszázados antiszemita toposzok ki a mára? 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.