Monday, 06 January 2020 14:10

MAGYARORSZÁG – A köztelevízió menekültellenes riportban a német közbiztonság helyzetével ijesztget

Általánosításokkal és igazolhatatlan anekdotákkal próbál félelmet kelteni a magyar köztévé az esti híradóban. A riport szerint Németországban romlott a közbiztonság mióta bevándorlók érkeztek az országba, ezért minden magyar érdeke, hogy az ország keményen lépjen fel a bevándorlás ellen. A cikk a decemberi médiafigyelés magyarországi eredménye.

Ez a cikk a decemberi médiafigyelés része, ami áttekintést nyújt a hagyományos és az új médiafigyelések legfontosabb eredményeiről Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

Hungary DecemberMegjelenés dátuma: 2019. december 22-23.

Médium: M1 Híradó, a közszolgálati televízió esti hírműsora. 

Link: http://bit.ly/Hirado22_23Dec

Főcím: „Egyre több német költözik Magyarországra a közbiztonság miatt”

Muszlimellenes tartalom leírása: Az M1 esti riportja két német személyt mutat be, akik állítólag azért költöztek Magyarországra, mert „békességben és biztonságban” akarnak élni. A riporter kérdésére Tanja Weber arról számol be, hogy németországi szülővárosában „folyamatos terrorban” élt.  A nő elmeséli, hogy akkor vált biztossá, hogy Zalakomárra akar költözni, amikor majdnem migránserőszak áldozatává vált, mivel három szíriai megpróbálta megerőszakolni. Weber elmondta, hogy amikor a rendőrségen feljelentést akart tenni az elkövetők ellen, akkor azt mondták neki, hogy nem érdemes megtennie, hiszen három vallomás lenne az övével szemben. Ekkor döntötte el, hogy amilyen gyorsan csak lehet, elhagyja Németországot, mivel békében, biztonságban és boldogan szeretne élni. A második riportalany Stephen Richter, aki személyvédelemmel foglalkozott korábban, és két éve költözött Zala megyébe, ahol házat is vett. Azt mondta: „Németország az iszlamizálódás felé halad. A kormány nem tudja, és valószínűleg nem is akarja megvédeni a lakosságot. Romlik a gazdaság, ezreket bocsájtanak el a munkahelyükről, miközben a kormány azt állítja, hogy a munkaerőhiány miatt van szükség a bevándorlókra. A riport szerint Richter már a testvére családjának is segített Magyarországra települni, januárban pedig egy újabb család érkezik. „[Stephen Richter] már 2015-ben úgy vélte,” – konferálja fel a riporter – „hogy a tömeges bevándorlás beláthatatlan következményekkel jár majd. [...]”. Az ideköltözött emberek új hazájuknak tekintik a magyarországi falvakat, ahol reményeik szerint biztonságban fognak élni. 

A mítosz lerombolása: Az M1 Híradó riportja egyoldalúan mutatja be a két család történetét, majd tévesen vonja le azt az általános következtetést, hogy a közbiztonság miatt Németországból tömegesen költöznek emberek Magyarországra. Szakértőket nem szólaltattak meg a riportban, és semmilyen adat nem támasztja alá, hogy Németországban rosszabb lenne a közbiztonság a bevándorlók miatt. A 444.hu független hírportál utánajárt a Híradó állításainak, és azt találta, hogy az erőszakos bűncselekmények 100,000 emberre eső száma nagyrészt megegyezik a két országban. A legutóbb közzétett gyilkosági ráta Magyarországon 0.94 volt (2017), míg Németországban ez a szám 1.18 volt 2016-ban. A 444-es cikk által szintén említett ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának statisztikái szerint a szándékosan elkövetett emberölések aránya jóval magasabb Magyarországon (2.5 / 100.000 ember, 104. hely), míg Németországban minden százezredik emberre csupán egy gyilkosság jut. A Global Peace Index 2019-es kiadása 163 országban készített elemzése szerint Magyarország a 21. legbiztonságosabb ország, míg Németország a 22. helyen áll. Ezek a különféle forrásokból származó statisztikák mind azt támasztják alá, hogy mennyire megtévesztő az az állítás, hogy Németországban csökkent a közbiztonság a bevándorlás miatt. A riport a menekültellenes állami propaganda része és célja, hogy félelmet keltsen az emberekben, elhitesse velük, hogy a bevándorlás elleni szigorú fellépés minden magyar valódi érdeke. 

Kapcsolódó tartalmak: 

Négy kutatás bizonyítja: az illegális bevándorlás nem növeli az erőszakos bűncselekmények számát 

Orbán Magyarországában nem csak a menekültek nincsenek szívesen látva – azok se, akik segítenének rajtuk.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.