Friday, 07 February 2020 14:38

MAGYARORSZÁG – Fekete állatnak nevezett „két migráns kamaszt” műsorában Bayer Zsolt

Bayernek ismét sikerült botrányt kavarnia. Most éppen azzal, hogy a műsorában bemutatott internetes videó kapcsán arról beszélt, hogy a svéd társadalom már annyira el lett hülyítve, hogy nem is követelnék ezeknek a fekete állatoknak az azonnali eltakarítását”. A cikk a a januári médiafigyelés magyarországi eredménye.

Ez a cikk a januári médiafigyelés része, ami áttekintést nyújt a hagyományos és az új médiafigyelések legfontosabb eredményeiről Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

bayer 2Megjelenés dátuma: 2020. január 5.

Médium: HírTV 

Szerző: Bayer Zsolt, Fidesz alapító és publicista

Linkhttp://bit.ly/HírTVbayer

A rasszista és muszlimellenes tartalom leírása: A Hír TV-n futó műsorában, Bayer Zsolt levetített egy videót, amiben egy fehér svéd tinédzsert „két migráns” kirabol és megaláz. A videó eredetileg a Samhällsnytt menekültellenes svéd híroldalon jelent meg. A műsorban Bayer “fekete állatoknak” nevezi a tinédzsereket, és felteszi a költői kérdést, hogy hogyan kerültek ide, és meddig maradhatnak vajon. Bayer a legnagyobb értetlenségét azzal kapcsolatban fejtette ki, hogy a svéd társadalom miért nem követeli a “fekete állatok azonnali eltakarítását”. Egyik lehetséges válasz szerinte az, hogy a svédek annyira el vannak hülyítve, hogy valószínűleg már meg is bocsátottak a migránsoknak. Mondandója alátámasztására Bayer felidéz egy történetet egy svéd aktivistáról, akit migránsok erőszakoltak és gyilkoltak meg, majd temetésén az apja kiállt a migránsok mellett és a megbocsájtást hangsúlyozta. Bayer felkészült, hogy támadni fogják a rasszista kijelentései miatt, ezért a műsorban felidézte azt az esetet, amikor amerikai katonák tálib holttesteket gyaláztak meg és hogy ő abban az esetben ugyanígy fel volt háborodva. „Ez ma Svédország, tisztelt hölgyek, urak,” véli Bayer Zsolt, aki szerint a svédek teljesen el lettek butítva, de – zárja rövidre a showt –, “legalább mi tudjuk, hogy mi történik ott.” 

A mítosz lerombolása: Nick Haslam pszichológus kutató szerint az emberek állatokhoz való hasonlításának az a célja, hogy bizonyos embereket alsóbbrendűnek, visszamaradottnak és társadalmon kívülinek mutassanak be, akik nem rendelkeznek olyan alapvető emberi értékekkel, mint morál, polgárság vagy intelligencia. A történelem folyamán az emberek állatokhoz való hasonítását általában a feketékre használták, hogy úgy mutassák be őket, mintha kevésbé lennének emberiek. Amikor valaki állathoz hasonlít, vagy állatként jellemez valakit a származása miatt, az olyan rasszista támadás, amely az alapvető emberi mivoltot kérdőjelezi meg. Amikor Bayer Zsolt „fekete állatnak” nevezi a „migránsokat”, akkor az egyértelmű rasszizmus, az eltakarításra vonatkozó kijelentése pedig olyan szélsőjobboldali autoriter rezsimek által elkövetett bűnöket idéz fel, mint ami a náci Németországban történt. Ugyanígy, nem véletlen, hogy Bayer pont Svédországot hozza fel példának. A magyar propaganda médiában ugyanis (Franciaországhoz és Németországhoz hasonlóan) Svédország jelképezi a migráció veszélyét. Ezekben az országokban napi szinten számolnak be migránsok által elkövetett bűncselekményekről, rémhírekről, azt bizonyítva, hogy a migrációt szigorúan korlátozni kell. Mindez közvetetten az Orbán kormány migránsellenes, gyűlöletkeltő retorikáját támogatja. Bayer Zsolt nem mellesleg a Fidesz alapítótagok közé tartozik. 

A jobboldali média Amerikában és Európában is napi szinten számol be migránsok által elkövetett bűncselekményekről. Ezek az esetek többnyire valósak, bemutatásuk azonban azt a narratívát szolgálják, hogy a bűncselekmények többségét a migránsok, ezen belül pedig a muszlim hátterű emberek követik el.

Kapcsolódó tartalmak

HUNGARY - How the Shock of the New Became a Polarising, Fearful and Toxic Story

Zsolt Bayer: Throw all Muslims into the garbage

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.