Friday, 15 May 2020 14:49

MAGYARORSZÁG – Muszlimellenes uszításra használja a koronakrízist az Origo

A kormánypárti Origo Angliáról tudósító cikke a koronavírus fertőzések várható növekedésével ijesztget a Ramadán ünnepe alatt. Miközben a cikk ezt a felvetését nem támasztja alá bizonyítékkal, muszlimellenes mítoszokkal operál. Ez történt a médiában áprilisban.

Ez a cikk az áprilisi médiafigyelés része, ami áttekintést nyújt a hagyományos és az új médiafigyelések legfontosabb eredményeiről Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

origo british doctors ramadan 1

Megjelenés dátuma: 2020. április 16.

Médium: Origo, kormányközeli online hírportál

Link:  https://bit.ly/35mw5JO

Főcím: Rettegnek a brit orvosok a Ramadán alatt kialakuló csoportosulások miatt

Muszlimellenes tartalom leírása: A cikk állítása szerint az angol orvosok attól rettegnek, hogy Ramadán ünneplése hozzájárulhat a koronavírus terjedéséhez. A szenzációhajhász főcím után a cikk ködösít: „[s]enki sem tudja előre megbecsülni, hogy a jövő héten kezdődő iszlám szent hónap szokásai növelik-e, és ha igen, akkor milyen mértékben a koronavírus terjedését. Európában a legjobban a britek félnek ettől, de hogy ez a félelmük alaptalan-e vagy sem, az csak május végén derül ki”. A cikk ezután tovább fokozza a kedélyeket a muszlimok ellen, többek között azt is állítva, hogy a muszlim közösség veszélyt jelent a társadalomra. Kirekesztő állításainak alátámasztására egy Daily Mailes újságíró Twitter bejegyzésére mutat, felhoz egy főcímet a Metro című napilapból, és egy, a csupán előfizetők számára hozzáférhető, The Times cikkre utal. Végül a témához egyáltalán nem kapcsolódó olyan állítást is tesz, miszerint az iszlamista harcosok külön jutalomban részesülnek a túlvilágban, ha Ramadán alatt hitetleneket gyilkolnak.

Kapcsolódó tartalmak: A cikk kezdeti óvatoskodása, miszerint a Ramadán és a koronavírus terjedésének kapcsolata akár megalapozatlan is lehet, csupán arra szolgál, hogy az Origo megvédje magát az esetleges muszlimellenesség vádjától. Természetesen nem arról van szó, hogy az újságírók ne írhatnának reális társadalmi problémákról és félelmekről, hanem arról, hogy az Origo a legalapvetőbb etikai szabályokat sem hajlandó betartani. Először is, a cikk azt feltételezi, hogy a muszlimok nem tartják be a szabályokat. Bár logikusnak hangzik, hogy ha muszlim családok nem tartják be az előírásokat, akkor növekedhet a koronavírusos esetek száma, ahogy az Origo állítja, de milyen bizonyítékok támasztják alá, hogy a muszlimok egymáshoz járnak majd Ramadán alatt? A feltevés, hogy a muszlimok nem tartják be a szabályokat abból a rasszista következtetésből ered, hogy az angliai muszlimok nem osztják a közös társadalmi értékeket, és hogy számukra a vallás fontosabb, mint az állami törvények. Mindemellett az Origo által hivatkozott források sem megbízhatóak. A cikk a V4NA nemzetközi hírügynökség információira hivatkozik, mint hiteles hírforrásra. A V4NA hírügynökséget azonban egy Orbán-közeli cég hozta létre azzal a céllal, hogy nemzetközi fronton is szócsövet biztosítson a kormány számára. A cikkben hivatkozott többi forrás sem mondható hitelesnek. A Metro félrevezető főcíme miatt már korábban is érkezett panasz a Trolltalanítás projekt részéről. A főcím azt közölte, hogy a Ramadán ideje alatt növekedhetnek a koronavírusos esetek száma, azonban a cikkben több példát is hoztak, hogy miként alkalmazkodnak a muszlim közösségek a járvány okozta veszélyhelyzethez. Kifejezetten káros, hogy az Origon megjelent cikk ennyire eltorzítja az angliai valóságot, ahol valójában a mecsetek bezártak, és a muszlim közösség kifejezett erőfeszítéseket tett, hogy csökkentse a fertőzés terjedését és támogatást nyújtson a közösség kiszolgáltatott személyei számára.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.