Friday, 15 May 2020 14:59

MAGYARORSZÁG – A megyei lapok brit iszlamista rabok radikalizációjával ijesztgetve táplálják a bevándorlókkal szembeni félelmet.

 

A kormány által létrehozott Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) vidéki lapjai az Egyesült Királyság börtöneiben történő iszlamista radikalizációról írnak. A cikk szenzációhajhász nyelvezettel próbál alaptalanul félelmet kelteni az emberekben.

Ez a cikk a márciusi médiafigyelés része, ami áttekintést nyújt a hagyományos és az új médiafigyelések legfontosabb eredményeiről Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

Screen Shot 2020 04 02 at 09.07.51

Médium: Bama, Baranya Megyei Hírportál, de a cikk még az alábbi lapokban is megjelent: Kisalföld, Komárom-Esztergom megyei portál,  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál, Somogy megyei hírportál, Ripost, Heves megyei hírportál, Erdély Online, Fejér megyei hírportál.Megjelenés dátuma: 2020 március 19.

Link:  bit.ly/Bama_BritishPrisons

Főcím: Szélsőséges Muszlimok uralják a brit börtönöket

Muszlimellenes tartalom leírása: A cikk egy fogvatartott támadásának leírásával kezdődik a maximális biztonsággal őrzött Whitemoor börtönben, Angliában. Abból, hogy a fogvatartottat 2015-ben elitélték terrorizmus vádjával, az újság azt a következtetést vonja le, hogy az angol börtönökben sokan radikalizálódnak. A cikk továbbá azt is állítja, hogy a börtönökben „[a] muszlimok sokszor erőszakkal próbálják elérni más vallású cellatársaiknál, hogy csatlakozzanak hozzájuk, rájuk erőltetik az imádkozást és elveszik az ételüket.” A cikk szerint ezeket a csoportokat úgynevezett „börtön emírek” vezetik. A cikk ez utóbbi állítása derogáló és szenzációhajhász kifejezés, amit a brit konzervatív sajtó, mint például a The Times magazin is, előszeretettel használ. Alapos tényfeltárás helyett, a portál különböző kétes hátterű, riadalmat keltő és szenzációhajhász brit cikkekből ollózza össze a fenyegető veszély képét. A muszlim rabok növekvő számával azt kívánja bizonyítani, hogy a muszlimok veszélyt jelentenek Európa lakosságára, összemosva ezzel az iszlámot az iszlamista terrorizmussal.

Mítosz lerombolása: Az iszlamista radikalizmus Angliában egy olyan összetett probléma, amelynek különböző okai vannak: például a marginalizáció, rossz börtönkörülmények, illetve a terrorizmus elleni fellépés kudarcai. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne lehetne erről a témáról írni. Az ilyen témák bemutatásánál azonban fontos figyelembe venni a problémákat övező körülményeket is, és törekedni kell az indokolatlan általánosítás, illetve a szenzációhajhászat elkerülésére. A Baranya Megyei Hírportálon megjelent cikknek nem az a célja, hogy bemutassa a brit börtönökben történő iszlamista radikalizáció okait és a problémával szembeni fellépések lehetőségeit, hanem hogy félelmet keltsen és leegyszerűsítsen egy komplex társadalmi problémát azért, hogy politikai erőt kovácsoljon belőle. A cikk alkalmas arra, hogy felerősítse az Orbán-kormány muszlimellenes és bevándorlóellenes kommunikációját. A cikk eredetileg a kormánybarát V4NA hírügynökségtől származik, amelyet Habony Árpád hozott létre Londonban, az Egyesült Királyságban. A cikket átvette több megyei hírportál, illetve apró módosításokkal, több Kesmához tartozó hírportál is lehozta.

Kapcsolódó tartalmak:

Radikalizáció a brit börtönökben: Innováció, nem izoláció (eng)

A Guardian véleménye az iszlamista szélsőségesekről a börtönökben: mindenekelőtt, ne ártsunk (eng)

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.