ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Π.Ο.ΑΣ.Υ) ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΩΣ ‘’ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΣΚΟΝΗ’’ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
Το παρόν περιστατικό είναι αποτέλεσμα της παρακολούθησης παραδοσιακών και online μέσων ενημέρωσης σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία και Η. Βασίλειο. Η παρακολούθηση των μέσων πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση με σκοπό την ανάδειξη και καταπολέμηση δειγμάτων κακόβουλης και ατεκμηρίωτης δημοσιογραφίας και δημόσιου λόγου που προάγουν το μίσος στη βάση της πίστης.
Ημερομηνία: 26 Αυγούστου 2019
Μέσο: ΣKAI TV
Πρόσωπο: Σταύρος Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ)
Σύνδεσμος: https://bit.ly/2krkSEx
Περιγραφή του περιστατικού: Καλεσμένος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του σταθμού ΣΚΑΙ, ο κος Μπαλάσκας κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με ζητήματα ασφαλείας και ανομίας. Η συζήτησε ξεκίνησε με τους δημοσιογράφους να ρωτούν τον κύριο Μπαλάσκα σχετικά με επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία έλαβε χώρα το ίδιο πρωί στην περιοχή των Εξαρχείων. Η επιχείρηση στόχευε στην εκκένωση εγκαταλελειμμένων και υπό κατάληψη χώρων οι οποίοι παρείχαν στέγη σε μετανάστες και πρόσφυγες. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να παρέμβει ευρύτερα στην περιοχή, ο κύριος μπαλάσκας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «[…] ένα δάχτυλο εκκίνησε μια αθόρυβη, νέας τεχνολογίας ηλεκτρική σκούπα, η οποία είναι η αστυνομία, και αυτή θα ρουφήξει σιγά σιγά όλα τα σκουπίδια μέσα από τα Εξάρχεια […]». Μετά από τις αρχικές δηλώσεις του, η μία εκ των δύο δημοσιογράφων ζητάει από τον καλεσμένο να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του περί ‘’σκουπιδιών’’. Συγκεκριμένα η δημοσιογράφος προσπαθεί να δώσει στον καλεσμένο την ευκαιρία να αναμορφώσει τις δηλώσεις του και να διευκρινίσει πως με τη λέξη ‘’σκουπίδια’’, ο ίδιος αναφέρεται σε πράξεις ανομίας και όχι σε ανθρώπους. Ο κύριος Μπαλάσκας απάντησε τότε χαρακτηριστικά με την ακόλουθη δήλωση: «Βεβαίως, δεν εννοούμε αυτούς τους ανθρώπους (Πρόσφυγες) οι οποίοι αποτελούν μια σκόνη η οποία, μπορεί να έχει ενοχλητικό χαρακτήρα, αλλά δεν έχει καίριο χαρακτήρα για τα Εξάρχεια. Εννοούμε τα πραγματικά ‘’σκουπίδια’’ στις άλλες 10 καταλήψεις […]». Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της ΠΟΑΣΥ προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων, έχει ξεκινήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση ενώ ο ίδιος κηρύχθηκε έκπτωτος από το αξίωμά του με απόφαση του πειθαρχικού οργάνου της ομοσπονδίας.
Κοινωνικές προεκτάσεις: Ο Σταύρος Μπαλάσκας χρησιμοποιεί ιδιαιτέρως εμπρηστικό και ρατσιστικό λεξιλόγιο για να περιγράψει την επιχείρηση της αστυνομίας στην περιοχή των Εξαρχείων. Χαρακτηρισμοί περί ‘’σκόνης’’ και ‘’σκουπιδιών’’ που στοχοποιούν ευάλωτες και μη ομάδες ανθρώπων αποτελεί πρακτική που ενισχύει την εμπέδωση και τη διασπορά των διακρίσεων στην κοινωνία ενώ σε μεγάλο βαθμό αποτελεί αιτιολογία για τη διασπορά της βίας. Η διασπορά του ρατσισμού στο δημόσιο διάλογο προσφέρει τις απαραίτητες συνθήκες για τη ριζοσπαστικοποίηση μερών της κοινωνίας ενώ δίνει ηθική βάση για τη χρήση της βίας. Η ρητορική των διακρίσεων γίνεται ιδιαιτέρως προβληματική όταν εκφράζεται από άτομα που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ. Τα άτομα που ζούσαν στα υπό εκκένωση κτίρια ήταν σε μεγάλο βαθμό πρόσφυγες και οικογένειες προσφύγων. Εγκαταλελειμμένα κτίρια χρησιμοποιήθηκαν για την φιλοξενία και την παροχή βασικών υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες παρόλο που η πρακτική δεν επικροτείται. Ο χαρακτηρισμός ανθρώπων ως κάτι μολυσματικό και απεχθές για την κοινωνία, αποτελεί βασικό στοιχείο ρατσιστικής ρητορικής και δημιουργεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο και δύσκολα αναστρέψιμο προηγούμενο στην Ελληνική κοινωνία, η οποία ακόμη αντιμετωπίζει βασικές και χρόνιες προκλήσεις. Aνεξάρτητα της καταγωγής τους, των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων, των πεποιθήσεων τους, τους του βαθμού ευαλωτότητάς τους, όλοι οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζονται ίσα από τον νόμο και τους λειτουργούς του. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τις κοινωνικές επιπτώσεις αυτών των δηλώσεων. Είναι όμως ένα γεγονός που μας ανησυχεί ιδιαίτερα σχετικά με την διασπορά των διακρίσεων και του ρατσισμού στη βάση της πίστης, καθώς παρότι δεν εκφράζεται ρητά, ενισχύει την ισλαμοφοβία η οποία έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με τις ομάδες προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Ενισχύεται επίσης η γενικότερη λογική περί 2 κατηγοριών πολιτών και ‘’ασυμβατότητας’’ των προσφύγων με τις δυτικές αξίες η οποία βοηθάει στην απομόνωση τους σε όλη την Ευρώπη.
Διαβάστε περισσότερα:
Anti-migrant Islamophobia in Europe. Social roots, mechanisms and actors