ΠΡΟΣΠΟΙΟΎΜΕΝΟΙ ΗΡΩΙΣΜΌ

29 July 2016

Ο Γλωσσικός Οδηγός μας για την Αυτοπροστασία από τον Αντισημιτισμό δείχνει στο κοινό πώς να αναγνωρίζει και να αντιστέκεται στη χειραγώγηση όταν έρχεται αντιμέτωπο με αντισημιτική ρητορική. Χρησιμοποιούμε αληθινά παραδείγματα, που έχουν εντοπιστεί από τα παρατηρητήρια του Get the Trolls Out, και αποκαλύπτουν τα ανεπαίσθητα ρητορικά κόλπα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την πλύση εγκεφάλου του κοινού προς την κατεύθυνση του μίσους και των διακρίσεων κατά των Εβραίων.  

faking_heroism_greek_large.jpg

Από την Anna Szilagyi 

Παρότι δεν υπάρχει τίποτε ηρωικό στην τροφοδότηση του μίσους και των διακρίσεων, πολλοί παρασύρονται στον αντισημιτισμό επειδή παρουσιάζεται εσφαλμένα από όσους τον διαδίδουν ως μέγιστη γενναιότητα. Στην αντισημιτική ρητορική, οι Εβραίοι, οι οποίοι συνήθως δέχονται επίθεση, παρουσιάζονται ως θύτες, ενώ ο ρόλος του θύματος αποδίδεται σε εκείνους που τους επιτίθενται. Συχνά, η αντιστροφή θύματος-θύτη ενισχύεται περισσότερο από ρητορικά τεχνάσματα που δημιουργούν την ψευδή εντύπωση ότι οι μη-Εβραίοι δεν είναι μόνο θύματα των Εβραίων, αλλά θύματα που ηρωικά αντιστέκονται στους θύτες τους.  

Στην αντισημιτική ρητορική, το κατασκευασμένο αίσθημα του ηρωισμού συνήθως προκαλείται από αρνητικές δηλώσεις που περιλαμβάνουν τη λέξη «δεν» και εκφράζουν απόρριψη. Το Φεβρουάριο του 2016, στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ένας ηγούμενος, ο Γέροντας Μεθόδιος της Μονής Εσφιγμένου, έβγαλε διάγγελμα σε δυο αντισημιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη στην Αθήνα, όπου είπε: «Εμείς [ο Ελληνικός λαός] δεν χρειαζόμαστε τα χρήματά τους [των Εβραίων]... Δε χρειαζόμαστε τα χρήματά τους!». Αργότερα μέσα στο μήνα, ο ηγούμενος επανέλαβε την ίδια δήλωση σε μια διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη: «Δε δεχόμαστε Εβραϊκά χρήματα». Στη δεύτερη περίπτωση, ο ηγούμενος εννοούσε ότι η μονή του δε δεχόταν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση — την οποία χαρακτήριζε ως Εβραϊκό θεσμό — για εργασίες αποκατάστασης. 

Στην περίπτωση των αρνητικών δηλώσεων, η απάτη είναι ότι οι ομιλητές απορρίπτουν φαινόμενα που δεν υφίστανται, ωστόσο, λόγω της δομής της αρνητικής πρότασης, μπορεί να φαίνεται ότι μιλούν για αληθινά πράγματα. Οι δραματικές «αρνήσεις» του ηγούμενου για παράδειγμα, προκάλεσαν την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι Εβραίοι προσπαθούσαν να εξαγοράσουν των Ελληνικό λαό γενικότερα και τη μοναστηριακή κοινότητα ειδικότερα. Επιπλέον, «απορρίπτοντας τα εβραϊκά χρήματα», ο ηγούμενος περιέγραψε τον εαυτό του και τους μη-Εβραίους Έλληνες ως ηρωικά θύματα για τα οποία οι ηθικές αξίες μετρούν περισσότερο από τα χρήματα, ενώ παρουσίασε τους Εβραίους ως καταπιεστές που έχουν εμμονή με τις επιχειρήσεις.     

Στη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, ο Ηγούμενος Μεθόδιος δήλωσε επίσης: «Δεν είμαστε ζώα, είμαστε ανθρώπινα όντα που ο Θεός μας έφτιαξε ελεύθερους. Δεν είμαστε σκλάβοι των Εβραίων». Σε αυτή την περίπτωση, λόγω των αρνητικών προτάσεων, το κοινό θα μπορούσε να χειραγωγηθεί ώστε να πιστέψει ένα σύνολο αυθαίρετων ισχυρισμών, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων ότι οι Εβραίοι μεταχειρίζονται τους Έλληνες ως ζώα και τους κάνουν σκλάβους. Ακόμη και αν αυτοί οι ισχυρισμοί δε σχετίζονται καθόλου με την πραγματικότητα, η αρνητική πρόταση τους ενισχύει με έναν δυναμικό τρόπο.

Τον Ιανουάριο του 2016, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής παρότρυνε τον Ελληνικό λαό «να μη φοβάται να πει τη λέξη «Εβραίος». Είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας». Σε αυτή την περίπτωση, η αρνητική πρόταση υπονοούσε ότι οι Εβραίοι θυματοποιούν τους Έλληνες απειλώντας τους. Επιπλέον, ενθαρρύνοντας τους Έλληνες να μην φοβούνται να προφέρουν τη λέξη «Εβραίος», ο πολιτικός παρουσίασε τον αντισημιτικό λόγο ως μια ηρωική πράξη. 

Το Νοέμβριο του 2015, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz της Ουγγαρίας και ο δήμαρχος της Ουγγρικής πόλης Szentgotthárd επίσης παρουσίασαν μια αντισημιτική δήλωση ως ηρωισμό. Ο Ούγγρος πολιτικός σχολίασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία με αυτό τον τρόπο: ««Αυτό που συνέβη στο Παρίσι είναι καθαρή απόδειξη ότι συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι, και τολμώ να πω επιχειρηματικοί κύκλοι που πιθανότατα υποστηρίζονται από το Εβραϊκό κράτος, προσπαθούν να στρέψουν τη Χριστιανική Ευρώπη εναντίον του Ισλάμ». Σε αυτή την περίπτωση, αντί μιας αρνητικής πρότασης, η φράση «τολμώ να πω» υποδήλωσε ότι ο ομιλητής κάνει κάτι «θαρραλέο» εκφράζοντας αντισημιτικά στερεότυπα. 

Ο απατηλός ρόλος του θύματος-ήρωα αποτελεί ένα βασικό στοιχείο που ελκύει τον κόσμο στον αντισημιτισμό. Μην παρασύρεστε από αυτή την κατασκευή. Ο ψευδοηρωισμός που προβάλλεται από την αντισημιτική ρητορική ενισχύει τον ρατσισμό και τις διακρίσεις.

Previous
Previous

ΕΛΛΆΔΑ – ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΉ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ, ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΊ ΠΟΛΙΤΙΚΟΎΣ

Next
Next

ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΈΣ, ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΈΣ ΤΑΜΠΈΛΕΣ